Onze Blog

Blijf op de hoogte

Zonnen mag!

by | Dec 12, 2019 | Feiten & Fabels

 

 

Alles begint bij de zon, zonder de warmte en het licht zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Dat zie je duidelijk in de lente. Als de zon weer wat langer begint te schijnen, gaat alles  groeien en bloeien.
Door verschillende onderzoeken weten we nu dat zonlicht een krachtige bron voor gezondheid en levenslust is. Zo zijn wij bijvoorbeeld te weten gekomen dat licht nodig is voor allerlei cognitieve functies, zoals alertheid, concentratievermogen en geheugen. En uit eigen ervaring weten we allemaal: als de zon schijnt raken we allemaal in een goede stemming. Bij de eerste zonnestralen gaan we massaal naar buiten. We halen de fiets weer van stal, trekken de wandelschoenen aan of duiken op een terrasje, genietend van de zon. En we voelen ons meteen helemaal ‘happy’.

 

  Alles ziet er anders uit als de zon schijnt….., zingt André van Duin.

En dat is ook zo.

Zowel in het zonlicht, als bij fel daglicht maakt het lichaam meer van het ‘gelukshormoon’ serotonine aan. Licht is dus net als beweging en goede voeding, een belangrijk bestandsdeel voor geluk. Bovendien: zodra de zon onze huid raakt, beginnen we vitamine D aan te maken. Vitamine D zorgt voor de stevigheid van de botten en voor een krachtig en gezond immuunsysteem.
Een te kort aan vitamine D kan je echt in een dip laten belanden.
Nu is het zo dat wij, om onze vitamine D op peil te houden, 15 tot 30 minuten zonlicht of daglicht op 25% van onze huid nodig hebben.(zonder dat deze in die tijd is ingesmeerd met een zonnefactor)

Een crème met een factor erin, is er vooral op gemaakt om UV-B stralen tegen te houden omdat UV-B er voor verantwoordelijk is dat je verbrandt.
Maar de UV-B is ook degene die de vitamine D aanmaakt. Je hebt dat dus wel nodig.
Nu is het wel raadzaam om nadat jij je vitamine getankt hebt, je wel in te smeren. Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed.
Zon met beleid, zowel in de buitenzon als ook onder de zonnebank.
Laat je in een zonnestudio adviseren. De mensen die daar werken zijn er op getraind om jouw advies te geven.
Bruin zijn is niet schadelijk. Het is een natuurlijke reactie van je huid op UV licht. Verbranden daarentegen  wel.